forskelle mellem klementiner og mandariner

Hvad er forskellen på klementiner og mandariner?

Selv om det ofte er svært at skelne dem fra hinanden, indtil man prøver dem, er der stor forskel på mandariner og klementiner, selv om de begge tilhører citrusfamilien.

Det menes, at mandarinerne har oprindelse i Kina, selv om f.eks. satsuma-sorterne også vides at være af japansk oprindelse. Clementiner stammer fra en botanisk krydsning mellem pomerans og mandarin, som er meget nyere.

Forskelle mellem mandariner og klementiner

Alle mandariner har en tendens til at have deres skræl tættere på frugtkødet, har en rødlig farve og en mere syrlig smag end en klementin, selv om der nogle gange er variationer, som vi vil fortælle dig om…

For at lære at skelne dem fra hinanden skal vi se på spørgsmål som farve, smag og om de har kerner eller ej, hvilket vi forklarer i detaljer.

Hudfarve

hvordan man skræller mandariner

Mandarin appelsin har en mere rødlig farve og en strammere hud.

De tidligste mandariner (september-oktober) har en mere gullig hudfarve (nogle gange endda grønlig), mens de senere mandariner har en tendens til at have en mere rødlig farve end klementiner. Generelt vil klementinen mere svare til den orange tone, som du måske har i tankerne.

Let at skrælle

Mandariner har normalt en hud, der sidder tættere på frugtkødet, og det kan være svært at skrælle dem, afhængigt af sorten. På den anden side udmærker klementiner sig ved at være lette at skrælle, hvilket også er en af deres bedste egenskaber, da de små i huset ikke behøver at være afhængige af de voksne for at spise dem. Clemenules-sorten skiller sig ud blandt alle klementinerne.

Sæson

Selv om der er flere måneder, hvor de to citrusfrugttyper overlapper hinanden i produktionen, kan man sige, at klementinerne er bedst fra midten af november til marts. I september og oktober er det satsumas, og fra april til juni er det resten af mandarinerne, der dækker kalenderen.

Forholdet mellem sødme og surhedsgrad

Mandariner har altid et mere syrligt præg end klementiner, når de er lige modne, men man kan finde mandariner, der smager næsten lige så godt som klementiner, f.eks. græskarmandariner, som, selv om de er grove og ikke særlig smukke, har en af de bedste smagsoplevelser.

Frø

hvilke mandariner har kerner

Nogle sorter kan have et stort antal frø

Et klementintræ uden krydsbestøvning med mandarintræer producerer ikke frø, hvilket er en af grundene til, at vi børn, mødre og fædre sætter så stor pris på dem. Hvad angår mandarintræer, gør de fleste det, selv om nogle hybridsorter har formået at eliminere dem praktisk talt.

Størrelsen

I naturen har ikke alle frugter på det samme træ den samme størrelse, og det samme sker med disse frugter, men det er ikke tilfældet på hylderne i forretningerne. Men hvis vi analyserer mandarinernes gennemsnitlige størrelse, vil mandarinerne have en større diameter.

Hvad angår det sidste punkt, et lille tip: mindre klementiner er som regel saftigere og sødere end de ekstra store, så hvis du ikke kun spiser med øjnene, kan det være et godt alternativ.

 

 


Notice: Undefined index: mts_social_button_layout in /homepages/42/d872700037/htdocs/clickandbuilds/koAppelsiner/wp-content/themes/mts_schema/functions/theme-actions.php on line 461

Leave a Reply