citrus sæson, appelsiner

Orange sæson i Spanien

Appelsinsæsonen i Spanien begynder i midten af november og slutter i midten af juni med de sidste appelsinsorter. Det er vigtigt, at man ikke forveksler den sene sort fra Valencia med den typiske sæsonbestemte appelsin fra Valencia. Førstnævnte er en variation, mens sidstnævnte taler om en oprindelse.

Månederne for appelsinhøst i Spanien efter sort

Sæson fra november til marts

De tidligste sorter begynder at blive høstet i slutningen af oktober, de såkaldte Navelina-appelsiner, og afhængig af klimaet på arealet kan høsten forlænges til midten af marts. I de tidligste høstår har frugten en kraftig syrlig smag og i nogle tilfælde grønne toner i skallen. Hvis du køber dem i et supermarked og ser dem med meget farve, betyder det, at de er blevet kunstigt modnet udvendigt.

Hos Øko Appelsiner begynder vi at høste i midten af november og afslutter denne sort i marts.

I slutningen af december begynder høsten af en sort, der er specielt egnet til saft. Dette er Salustianas, en hvid appelsin, der er mindre end navelsorten, men som indeholder 20 % mere saft i hvert stykke (mere saft, mindre fibre). De forskellige Navel-sorter begynder også at blive høstet, normalt mellem januar og februar.

Hos Øko Appelsiner høster vi Salustiana-saftsorten fra december til februar.

Sæson fra marts til juni

Blodappelsiner modner i marts, og den mest almindelige sort i Spanien er Sanguinelli. Den er kendetegnet ved sin rødlige tone både på indersiden og på skrællen. De er især værdsat til saft, de har et syrligt strejf og en særlig smag. Der er forbrugere, der venter tålmodigt hele året rundt på at lave deres egen juice af disse citrusfrugter.

De forskellige sorter af Lane-Late og Navel Late høstes mellem slutningen af februar og marts. De er normalt lidt mindre i størrelse end Navelina-sorten. Men de er meget søde, især Navel Late.

Hos Øko Appelsiner høstes de fra marts til maj.

Juni kommer, og vi finder Valencia-Late. Dette er en af de såkaldte hvide sorter. Masser af saft og sød smag. Afhængigt af året kan høsten begynde i april. Det er dog mellem slutningen af maj og juni, at de er bedst modne

Sæson fra juli til september

Appelsiner fra Spanien og dermed fra den nordlige kegle modnes ikke og høstes ikke i løbet af sommeren. Hvis du finder dem i en butik, betyder det derfor, at de enten har været opbevaret på køl, eller at de kommer fra tusindvis af kilometer væk fra den sydlige kegle (Sydafrika, Argentina, Uruguay osv.).

Øko Appelsiner tilbyder ikke citrusfrugter uden for sæsonen.

Andre interessante sorter afhængigt af årstiden

Ud over de ovennævnte appelsintyper er der med tiden udviklet spontane mutationer eller opstået nye typer i IVIA, som giver små forskelle i forhold til de ovennævnte typer. Enhver forskel er mærkbar. Vi kan f.eks. nævne chokoladeappelsinerne, der giver den førnævnte farve til både skræl og frugtkød, andre, der giver forskellige høsttidspunkter, eller nogle gamle citrusarter som f.eks. berna, der nu er næsten uddød, og som blev høstet i juli.

 

 

Citrusfrugter efter sæson
  • Navelina
  • Lane Late
  • Valencia Late
  • Sanguinelli
  • Salustiana
4.4

Summary

Når appelsinerne kommer i Valencia

Sending
User Review
4.8 (5 votes)

Notice: Undefined index: mts_social_button_layout in /homepages/42/d872700037/htdocs/clickandbuilds/koAppelsiner/wp-content/themes/mts_schema/functions/theme-actions.php on line 461

Leave a Reply